Lijkt het jou ook fantastisch om in de ouderenzorg te werken? Binnen de ouderenzorg zijn er veel banen beschikbaar. In Nederland is er namelijk sprake van vergrijzing. Dat wil zeggen dat er relatief weinig kinderen geboren worden, terwijl er wel veel ouderen zijn. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze sneller hulp nodig. Er is dus veel vraag naar mensen in de ouderenzorg. Zo zijn er veel ouderen die hulp nodig hebben bij hun dagelijkse bezigheden. Als verzorgende IG in de ouderenzorg begeleid je cliënten daarbij.

Het werk als verzorgende IG verschilt enorm

Je werkzaamheden als verzorgende IG zijn zeer breed. Zo help je cliënten bijvoorbeeld bij het aankleden, maar mogelijk ook bij het wassen of bij een toiletbezoek. Hoe je dagelijkse werkzaamheden eruitzien is ook afhankelijk van de cliënten. Sommige cliënten hebben meer hulp nodig dan anderen. Overigens heb je als verzorgende IG ook altijd een signalerende functie. Wanneer je bijvoorbeeld merkt dat het slecht met iemand gaat, dien je een specialist te waarschuwen. Je kunt er dan bijvoorbeeld een verpleegkundige bijhalen.

Juist omdat het werk als verzorgende IG zo breed is, kan deze baan ook erg interessant zijn. Je bent er uiteraard om mensen te helpen, maar het kan ook heel gezellig zijn op de werkvloer. Als verzorgende IG verricht je namelijk echt mensenwerk.

Niet alleen in de ouderenzorg heb je deze functie

Als verzorgende IG kun je binnen verschillende zorgorganisaties werken. Niet altijd hoeft dit binnen de ouderenzorg te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook voor deze functie kiezen als je binnen de gehandicaptenzorg wilt werken. Er zijn ook veel jongere mensen die hulp nodig hebben bij hun dagelijkse bezigheden, omdat ze niet alles zelf (meer) kunnen.

Waarom aan de slag gaan als verzorgende IG?

Veel mensen vinden het werken binnen de zorg erg leuk. Om te beginnen is het werken in de zorg zeer interessant, omdat je direct merkt wat je voor een ander doet. Hierdoor halen de meeste mensen die werkzaam zijn binnen de zorg veel voldoening uit het werk. Wanneer je een gevoelsmens bent, dan vind je het vast en zeker fantastisch om mensen te kunnen helpen. Kies je ervoor om in de zorg te werken, dan heb je bovendien ook veel kans op een baan. Dat geldt voor de ouderenzorg, maar ook in veel andere takken van zorg wordt naar personeel gezocht.

Waar moet je aan voldoen om voor deze functie in aanmerking te komen?

Wil je als verzorgende IG aan de slag, dan is het belangrijk dat je ook een relevante opleiding hebt gevolgd. Het is namelijk wel van belang dat je iemand ook echt de juiste zorg kunt verlenen. Daarnaast is het binnen de zorg ook altijd gebruikelijk dat je enige tijd wordt ingewerkt. Hoe de werkzaamheden eruit zien kan namelijk per zorgorganisatie verschillen. Dit omdat de zorgbehoeftes van verschillende cliënten ook enorm kunnen variëren. Om goed binnen de zorg te kunnen werken moet je bovendien over voldoende empathisch vermogen beschikken en de drang hebben om mensen te helpen. Wanneer jij jezelf hierin herkent, dan kan het ontzettend leuk zijn om in de zorg te gaan werken!