Veel mensen hebben last van haarverlies of kale plekken op hun hoofd. Sommige mensen hebben hier totaal geen problemen mee maar andere mensen kunnen dit als een zeer vervelend probleem ervaren. Je hebt vast wel eens gehoord van een haartransplantatie of misschien overweeg je zelfs om er een te ondergaan. De meeste mensen weten echter niet wat een haartransplantatie precies inhoudt. Zo bestaat een haartransplantatie niet uit een standaard behandeling maar zijn er meerdere methoden om een haartransplantatie uit te voeren. We geven hier een overzicht van de meest gebruikte methoden voor het uitvoeren van een haartransplantatie en wat elke methode precies inhoudt. 

De FUT-methode

Een veelgebruikte methode voor het uitvoeren van haartransplantaties is de FUT-methode. Bij deze methode wordt er een klein reepje huid met haar weggesneden. Meestal bevindt dit stukje huid zich boven de nek aan de achterzijde van het hoofd. Dit stukje noemt men het donorgebied. Dit plekje is geschikt voor een haartransplantatie omdat zelfs bij de meest heftige haaruitval het haar op deze plek meestal door blijft groeien. Daarnaast is dit een onopvallende plek waar het litteken dat ontstaat door de behandeling gemakkelijk is te bedekken. 

De FUE-methode

Een andere methode die veel wordt gebruikt voor het uitvoeren van een haartransplantatie is de FUE-methode. Ook bij deze vorm van haartransplantatie wordt haar van een andere plek verplaatst naar een plek met minder haargroei. In tegenstelling tot de FUT-methode wordt bij deze methode niet een heel reepje huid met haargroei weggehaald. Bij de FUE-methode worden de haren namelijk individueel verwijderd en verplaatst naar een andere plek. Deze haren worden met een holle naald verwijderd en op een andere plek teruggezet. Het voordeel van deze methode is dat er geen groot litteken achter blijft. Deze behandeling is wel veel intensiever en langduriger dan de FUT-methode. Ook geven veel mensen aan dat deze methode vrij pijnlijk kan zijn. Klik hier om meer te lezen over de verschillende behandelingen.

Haarstamcel transplantatie (HST)

In tegenstelling tot de andere methoden worden bij deze methode niet de haren zelf verwijderd en verplaatst maar alleen een deel van de haarfollikels. Een haarfollikel is eigenlijk het haarzakje en dus niet de haar zelf. Het voordeel van deze methode is dat het haar zal groeien op zowel het nieuwe, minder behaarde gebied als het donorgebied. Een groot nadeel van deze behandeling is dat deze zeer intensief en langdurig is. Deze behandeling wordt daarom verspreid over meerdere behandelingen. Bij deze methode zal je dus het meeste tijd kwijt zijn aan je behandeling.