Vanaf je 18e levensjaar dien je in te zorgen voor je eigen zorgverzekering. Vanuit de wet is het dan ook verplicht dat iedere inwoner van Nederland minimaal een basisverzekering heeft. Met een basisverzekering ben je verzekerd voor alle essentiële medische hulp. Dit is medische hulp in de vorm van een ziekenhuisopname, bezoek aan de huisarts of medicijnen. Naast je basisverzekering heb je ook nog de ruimte om deze aan te vullen met jouw behoeftes op het gebied van zorg. Ben jij bijvoorbeeld een fanatieke sporter? Dan kan het handig zijn om jezelf voor een x aantal fysio behandelingen te verzekeren. Op deze manier kun je stap voor stap jouw zorgverzekering personaliseren zodat je zeker weet dat je over de zorg kunt beschikken die jij nodig hebt. Echter is het in Nederland zo dat er redelijk veel diverse zorgverzekeraars zijn. Hierdoor kan het voor sommige een lastige keuze zijn welke nou het beste bij hen past. Daarom gaan we dat in deze tekst bespreken zodat je precies weet waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

 

Wat zijn jouw zorgbehoeftes?

Voordat je de zoektocht naar een passende zorgverzekeraar aangaat, is het belangrijk om na te gaan wat jouw behoeftes op het gebied van zorg zijn. Je kunt je zorgverzekering namelijk personaliseren zoals jij dat wilt. Om hierachter te komen kun je jezelf een aantal vragen stellen. Wat zijn bijvoorbeeld jouw gezondheidsproblemen of behoeften? Heb je regelmatig medicijnen nodig? Zo ja wat voor medicijnen zijn dit en worden deze vanuit de basisverzekering verzekerd? Welke soorten zorg heb jij vaak nodig? Op deze manier kun je dus specifiek uitpluizen welke zorg jij nodig hebt en daarmee vaststellen welke aanvullingen je graag zou willen op je basisverzekering. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je helemaal geen extra zorg nodig hebt momenteel. Dan zou je kunnen overwegen om enkel een basisverzekering af te sluiten. Zo is een basisverzekering Univé zeker de moeite waard om is te bekijken. 

 

Zorgverzekeraars vergelijking

Nadat je je zorgbehoeftes op een rijtje hebt, kun je opzoek gaan naar een passende zorgverzekeraar. Tegenwoordig zijn er diverse websites op het internet waarop je heel eenvoudig je behoeftes kunt invullen, en alle zorgverzekeraars op een rijtje krijgt. Hierbij is het belangrijk om natuurlijk de maandelijkse premie te vergelijken met andere zorgverzekeraar, de dekkingen die zij kunnen aanbieden en de keuzevrijheid om zelf je eigen zorgverleners te kiezen. Met die drie aspecten in gedachten, plus het feit dat je ook de beoordelingen van eerdere gebruikers kunt lezen om zo hun ervaring te meten met de zorgverzekeraar, kom jij gegarandeerd tot een passende zorgverzekering.