Tarwe is levend voedsel wat alle nodige mineralen en elementen in zich heeft om een nieuwe plant uit te laten groeien. Tarwe is een gezond en een volwaardig voedingsmiddel. Maar de gezonde tarwe van vroeger staat mijlenver af van het gemanipuleerde en bewerkte (geraffineerde) meel van vandaag. Door de industrialisering van onze voeding is dit meel uitgekleed tot louter een bron van koolhydraten, die we sowieso al veel teveel binnenkrijgen. Wanneer je maaltijden besteld bij bijvoorbeeld een maaltijdservice kun je vaak kiezen voor verschillende soorten dieetmaaltijden. Ook de glutenvrije maaltijdservice bestaat. De keuken bereidt vaak enkele maaltijden per week die 100% glutenvrij zijn. Zo kun je dus ook bij een maaltijdvoorziening terecht voor warme maaltijden aan huis!

 

Stef Mintiens, natuurarts schrijft er het volgende over;  ‘Vroeger zaaide de boer zijn tarwe en hield bij de volgende oogst ongeveer 5% aan de kant als zaaigoed voor het volgende jaar. In de loop van de eeuwen kwamen door kruising en selectie betere variaties. Zaaigoed-fabrikanten vonden dat alleen niet zo leuk, zij verkopen immers het liefst ieder jaar opnieuw zoveel mogelijk zaaigoed. Als je twee ‘soorten’ met elkaar kruist… neem bijvoorbeeld een paard en een ezel… dan zijn de ‘nakomelingen’ onvruchtbaar (een muildier of een muilezel). Dus… als je Tarwe kruist met een grassoort krijg je hetzelfde resultaat: onvruchtbare korenaren.’

Kan ons lichaam niet tegen gluten?

Dit is natuurlijk fantastisch voor de zaaigoed-fabrikant, die kan nu ieder jaar opnieuw verkopen. Zowel als zaad als kunstmeststoffen en bestrijdingsmiddelen. De boer heeft geen keuze en moet hierin wel mee. Maar wij mensen eten geen gras en dus ook geen graan wat genetisch gezien voor 50% uit gras bestaat! Plus dan nog alle toevoegingen (broodverbeteraars etc.) en bewerkingen die het brood ondergaat en je hebt een fantastisch dood product en dat noemen we dan brood en we geven de tarwe de schuld van alle opstand waarmee ons lichaam zich verzet tegen dit product. Onze biochemie is niet bestand tegen dit soort voeding. Wij mensen zijn ingesteld op het consumeren van veel vezels, trage koolhydraten en een geringe hoeveelheid vet.

 

Is het eten van glutenvrije maaltijden gezond?

Is glutenvrij gezonder? Een Duits onderzoek wijst uit dat een glutenvrij dieet veel mensen kan helpen om darm gerelateerde klachten te voorkomen en te verminderen, maar geen garantie is voor een uitgebalanceerd voedingspatroon met voldoende vitamines, mineralen en de juiste vetzuren. Glutenvrij brood bevat bijvoorbeeld niet meer vitaminen en mineralen dan een brood met gluten. Maar glutenvrij brood bevat soms wel meer zetmeel, vet en suikers! Ook hier worden weer vaak ingrediënten toegevoegd voor de smaak en de textuur! Glutenvrij eten is inmiddels ook verworden tot een gecommercialiseerde trend. Bij de maaltijdservice kun je specifiek vragen naar deze type maaltijden. Er wordt op een speciale manier gekookt. Zowel beschikbaar als dagverse maaltijden maar ook als vriesverse (diepvriesmaaltijden) producten te bestellen bij de maaltijdvoorziening.

 

Hoe zit dat nou precies?

De orthomoleculaire voedingsleer geeft aan dat brood (om alle genoemde redenen wat brood tegenwoordig is) thuishoort in de categorie ‘af en toe’, dus niet meerdere malen per dag. Mede ook omdat we al veel teveel snelle koolhydraten tot ons nemen buiten de broodmaaltijden. Granen (en alle andere zaden, pitten en noten) bevatten ook nog allerlei anti-nutriënten, zoals fytinezuur, om die reden fermenteer je ze beter eerst voor consumptie. In het geval van brood en dergelijke maak je dus bij voorkeur zuurdesem (spelt, emmer, einkorn of rogge). Niet alleen breek je daarmee het fytinezuur af, maar ook de gluten worden dan voor-verteerd. Vaak ontdekken mensen dat ze wel tegen zuurdesem producten kunnen. Probeer zoveel mogelijk alle industriële tarwe te vermijden en te vervangen door gezonde, volwaardige granen. Brood van zuiver speltmeel en roggebrood zijn goede alternatieven. Maar let op! Let op met spelt dat je een oud ras koopt, nieuwere rassen zijn kruisingen met tarwe en vaak meer tarwe dan spelt!

 

Wat is het speltproject?

De Stichting Spelt Pieterburen (Noord-Groningen) runt het oudste speltproject van Nederland (sinds 1997). Zij zeggen het volgende: ‘Wij verbouwen het meest zuivere speltras Oberkulmer Rotkorn als vanouds biologisch. Onze grootste zorg en angst is de hype die is ontstaan rondom spelt. Ook hier de commercie. Genetisch gemanipuleerde spelt met tarwe (om grotere korrels te verkrijgen), gangbaar geteeld met gebruikmaking van kunstmest en pesticiden(!), bakkers die speltbrood bakken met 50% tarwemeel erdoor of bakken met speltbloem. In Nederland is speltbrood niet beschermd, als er 5% spelt door zit mag het al speltbrood heten en wordt een hoge prijs gevraagd, omdat spelt duur is. In Duitsland moet er 90% spelt in een Dinkelbrot zitten. Onze bakker bakt met 100% volkorenspeltmeel. De populariteit van spelt baart zorgen. Het risico bestaat dat het duizenden jaren oude gezonde oergraan spelt door de commercie wordt verziekt en de tarwe achterna gaat.’ Kies voor een zo kort mogelijke afstand tussen de producent en jou als verbruiker. Je bent dan zekerder van een goede kwaliteit omdat je de producent kent. Zo kun je op zoek gaan naar de oude en niet gemanipuleerde tarwerassen. Ga die gebruiken voor je brood en pasta’s.