Wonen

Contact tussen gelijkgestemden biedt herkenning, vertrouwen en veiligheid. Daarom zijn er in Amsterdam Zuidoost woongroepen voor ouderen met eenzelfde achtergrond. Meer informatie over woongroepen in Zuidoost treft u in het menu.

Blog Wendela Gronthoud van CABO: Interculturele communicatie …mij een zorg

Wendela Gronthoud CABO
Wendela Gronthoud CABO

Naam: Wendela Gronthoud
Functie: Directeur CABO
Naar biografie >
www.caboamsterdam.nl

Duizenden Nederlanders emigreerden na de tweede Wereldoorlog naar Australië. De Australische overheid kon de extra handjes goed gebruiken. Hier waren de hoge werkloosheid en te weinig woningen redenen voor de Nederlandse overheid om mensen juist te stimuleren om weg te gaan.

De mensen vertrokken met de intentie om voorgoed te blijven in het nieuwe vaderland. Het merendeel slaagt erin om met hard werken een bestaan op te bouwen in Australië. Ze raken er  zo ingeburgerd dat hun kinderen niet meer de taal van hun ouders spreken of hooguit een paar woorden.

Lees verder

KCMO conferentie ” Cultuursensitief werken in de ouderenzorg”

Conferentie Cultuursensitief werken in de ouderenzorg

Gratis aanmelden via deze link of stuur een e-mail naar v.tillema@madizo.nl.
Wanneer: dinsdag 26 april
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Anand Joti, Mijehof 7A, Holendrecht Amsterdam Zuidoost
Voor wie: zorgverleners, professionals en belangstellenden

Sprekers:
Wendela Gronthoud (CABO): naar biografie.
Astrid van Ketel (Age Friendly City): naar biografie.
Jennifer van den Broeke (Pharos): naar biografie.
Audley Gerard (GGZ Psy-Portaal Transculturele hulpverlening): naar biografie

Lees verder

Achtergrondartikel woongroep Nos Perla

Woongroep Nos Perla

Bij een hechte gemeenschap als woongroep Nos Perla is er voor de bewoners geen tijd voor heimwee. De bewoners zijn er voor elkaar en letten ook op elkaar. Wanneer een bewoner ziek is of gemist wordt, gaan de andere bewoners altijd langs of wordt er gebeld om te vragen hoe het gaat. Ook zoeken de bewoners elkaar op om samen, in twee- of drietallen, iets gezelligs te doen. De bewoners hebben onderling een goede band met elkaar, waardoor de sociale controle groot is.

Lees verder

Achtergrondartikel woongroep Kas Dushi

domino woongroep Kas Dushi

Kas Dushi is een hechte gemeenschap, waar de bewoners wekelijks of dagelijks contact met elkaar hebben en ook samen gaan eten in de buurt. Er is zelfs een Brief opgesteld waarin wordt vermeld dat wanneer je erg op jezelf bent gesteld, Kas Dushi niet de geschikte woonplek voor je is.

Lees verder

Achtergrondartikel Foe Ooi Leeuw

FOE_OOI_LEEUW_0247

De lage ochtendzon laat de grassprieten die bedekt zijn met ochtenddauw glinsteren als duizenden diamantjes. Omdat het gras nat is, doen enkele Chinese ouderen Tai Chi oefeningen in het naastliggende speeltuintje. De buurtbewoners kijken hier niet meer van op. De Chinese woongemeenschap Foe Ooi Leeuw is volledig geïntegreerd in de nieuwe wijk Nieuw Kempering, waar hoge flats plaatsmaakten voor een gemoedelijk laagbouwbuurtje.Lees verder

Interview met bewoners Senioren Woongroep Anand Joti

Anand Joti Logo small

Yoga, nordic walking, Bollywood dans…de bewoners van seniorenwoongroep Anand Joti zitten niet stil en de buurtgenoten ook niet! Want ook zij zijn welkom deel te nemen aan activiteiten van Anand Joti. Jong en oud weet de woongroep te vinden. En niet alleen voor sportieve activiteiten, op maandag is er bijvoorbeeld bingo-avond met nuttige prijzen als pakken rijst, macaroni en koekjes. Lees verder

Minisymposium Gezellig maakt gezond

Boek Verhalen van veerkracht

Het minisymposium ‘Gezellig maakt gezond‘ gaat over gemeenschappelijk wonen van oudere migranten. Tijdens het symposium wordt ingegaan op de positieve effecten van groepswonen. En werd georganiseerd in het kader van de week tegen de eenzaamheid.

Lees verder

De opmars van woongroepen voor oudere migranten

Artikel De opmars van woongroepen oudere migranten

In woongroepen kunnen oudere migranten onder één dak wonen met mensen uit dezelfde culturele gemeenschap. Tot dusver zijn de meeste ervaringen positief. Maar voor de oprichting en ontwikkeling is veel geduld nodig, blijkt uit het artikel van Veronique Huijbregts.

Lees verder