Wereld Alzheimer Dag 2016: facts, figures & tips

Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag en wordt wereldwijd de urgentie voor dementie bij iedereen onder de aandacht gebracht. Facts & Figures en meer informatie over dementie onder migranten is te vinden in bijgaande factsheet dementie en factsheet migranten mantelzorgers van Pharos.

Algemene informatie over dementie is te vinden op de site van: Vilans en Praten over Gezondheid.

10 tips voor communiceren met mensen met dementie

Om goed contact te maken met mensen met dementie is goed communiceren belangrijk. Een voor ons alledaagse vraag als: wat hebt u vandaag gegeten? kan de persoon onzeker maken, omdat hij of zij het antwoord niet meer weet.

(Bijgaande film toont hoe muziek verborgen herinneringen kan ophalen)

Met de juiste aanspreekvorm kunnen veel vragen gesteld worden en bepaalde onderwerpen bespreekbaar gemaakt worden. Een open communicatie met de persoon door over (de gevolgen van) dementie te praten komt ten goede aan betere zorg en ondersteuning voor hem of haar. Alsmede een prettigere omgang tussen de dementerende en de mantelzorger. De 10 tips zijn ontwikkeld door de Academische Werkplaats Dementie en helpen hulpverleners en mantelzorgers om goed contact te maken met mensen met dementie. Bekijk ook de signaleringskaart Dementie.

Tip 1. Maak je bekend

Noem iemand bij naam. Stel jezelf voor en vertel wat je komt doen. Een naambordje helpt. Iemand met dementie herkent jou mogelijk niet.

Tip 2. Leg contact met aandacht

Ga dicht bij iemand met dementie staan. Zak door je knieën of ga op een stoel zitten. Houd je hoofd dicht bij het hoofd van de ander en maak oogcontact. Let op je mimiek en kijk vriendelijk. Pak iemands hand als hij of zij dat prettig vindt. Praat met zachte stem (tenzij iemand slecht hoort).

Tip 3. Houd het simpel

Doe 1 ding tegelijk. Praat over 1 onderwerp en stel 1 vraag tegelijk. Houd het tempo laag en vermijd storende achtergrondgeluiden.

Tip 4. Let op iemands reactie

Let op hoe iemand reageert en ga daarop in. Benoem de gevoelens die je bij iemand ziet of hoort (blijdschap, verdriet, boosheid, angst).

Tip 5. Bevestig gevoelens

Beaam verdriet of boosheid. Geef iemand ruimte om zijn of haar gevoelens te tonen en ontken of negeer die emoties niet. Zeg niet: “Ik vergeet ook weleens wat”, maar bevestig dat het erg is om zo veel te vergeten.

Tip 6. Ken iemands levensloop

Zorg dat je op de hoogte bent van belangrijke gebeurtenissen of periodes in iemands leven. Vraag de familie ernaar. Of vraag naar voorwerpen die veel voor iemand betekenen.

Tip 7. Deel complimentjes uit

Geef iemand met dementie veel complimenten. Bedank uitbundig als iemand je geholpen heeft. Corrigeer zo min mogelijk en bestraf niet.

Tip 8. Neem mensen met dementie serieus

Ga serieus in op wat iemand zegt en lach hem of haar niet uit. Probeer erachter te komen wat iemand bedoelt door verder te vragen of woorden of zinnen te herhalen.

Tip 9. Vraag niet naar feiten of gebeurtenissen van vandaag of gisteren

Vraag: “Hoe was uw dag?”, of: “Hebt u een prettige dag gehad?” Vraag niet naar specifieke gebeurtenissen, zoals: “Was het bezoek van uw dochter leuk?”

Tip 10. Toon betrokkenheid

Toon belangstelling voor iemands verhaal, ook als je het al meerdere keren hebt gehoord. Vraag door naar hoe iemand het beleefd heeft, wat iemand ervan vond.

Bron: Van Kleef Instituut