Week tegen Eenzaamheid: 22 september – 1 oktober

De Week tegen Eenzaam­heid wordt jaarlijks georganiseerd door Coalitie Erbij. Coalitie Erbij gaat ervan uit dat meer dan één miljoen Nederlanders sterk eenzaam zijn. Om eenzaamheid bespreekbaar te maken, informatie te bieden en om mensen die kampen met gevoelens van eenzaamheid te steunen worden in de week van 22 september t/m 1 oktober allerlei Kom erbij-activiteiten in het land georganiseerd. Ook in Zuidoost worden er een aantal bijzondere Kom Erbij! activiteiten georganiseerd.

Samen tegen eenzaamheid Kom erbijUit onderzoek uitgevoerd door de GGD’s onder ruim 370.000 mensen, blijkt dat 60 procent van de volwassenen met een niet-westerse achtergrond ouder dan 19 jaar zich eenzaam voelt. Dit staat tegenover ruim vijfendertig procent van de autochtone Nederlanders.

Eenzaamheid komt niet alleen onder ouderen voor, het komt voor bij alle leeftijden. Wel lopen ouderen de grootste risico’s, maar onder 55- tot 70-jarigen komt eenzaamheid net zo vaak voor als onder mensen van middelbare leeftijd en jongeren. Gemiddeld komt chronische eenzaamheid voor bij acht à tien procent van alle Nederlanders. Matige eenzaamheid komt zelfs voor bij dertig procent, volgens een bevolkingsonderzoek van de GGD. (Lees ook Factsheet Eenzaamheid van Coalitie Erbij). Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, het leidt ook tot behoorlijke gezondheidsrisico’s en kan zelfs volgens Amerikaans onderzoek het immuniteitssysteem aantasten.

In de volgende publicaties leest u meer over het onderwerp Eenzaamheid en diversiteit:
Eenzaamheid onder ouderen van Turkse of Marokkaanse komaf – mei 2016
Eenzaamheid onder LHBT’s – oktober 2015

Lees ook: 10 tips, voorkom eenzaamheid bij ouderen

Op de website van Coalitie erbij zijn meerdere publicaties over het onderwerp eenzaamheid te downloaden: ga naar meer publicaties.