Ouderen reizen gratis met bus, tram en metro

Met de tram naar de markt, de bus voor een bezoek aan het ziekenhuis of de metro om een middag op uw kleinkinderen te passen. Voor wie moet rondkomen met weinig geld is het vaak duur om er op uit te gaan. De gemeente Amsterdam helpt daarom ouderen met AOW en een laag inkomen. Zij kunnen in Amsterdam gratis met het GVB reizen.

tram-gvb-amsterdam1024

Eerst aanvragen, dan reizen

Ontvangt u AOW? En hebt u een laag inkomen en weinig geld? Dan hebt u waarschijnlijk recht op Gratis openbaar vervoer. U vraagt dit aan bij de gemeente Amsterdam. Na uw aanvraag krijgt u bericht. Daarna zet u het ‘gratis OV’ op uw OV-chipkaart. U reist dan met uw OV-chipkaart gratis met alle bussen, trams en metro’s van het GVB, behalve de nachtbus.

Geld voor Aanvullend Openbaar Vervoer

Heeft u een pas voor Aanvullend Openbaar Vervoer? Met een AOV-pas die recht geeft op Deur tot deur Samenreizend vervoer, Deur tot deur Plus vervoer en Kamer tot kamer vervoer.  Dan kunt u €70,00 krijgen van de gemeente voor aanvullend openbaar vervoer. Dit heet een tegemoetkoming. U moet wel kiezen: gratis OV of de tegemoetkoming AOV.

Wat is een laag inkomen en weinig geld?

Voor AOW’ers gelden de volgende bedragen. Uw jaarinkomen was in 2015 lager dan € 23.566,- als u samenwoonde met uw partner. Lager dan € 21.497,- als u alleen woonde met uw minderjarige kind(eren). Of lager dan € 17.061,- als u alleen woonde.  En u had op 31 december 2015 minder dan € 11.790,- aan geld als gezin of alleenstaande ouder. Of minder dan € 5.895 als alleenstaande.

Aanvragen of meer weten?

Ga naar de website www.amsterdam.nl/pakjekans voor meer informatie, het aanvraagformulier  en voor alle eisen. Geen internet? Bel  naar 020 – 252 60 00. U ontvangt het aanvraagformulier dan per post.