Achtergrondartikel woongroep Kas Dushi

Kas Dushi is een hechte gemeenschap, waar de bewoners wekelijks of dagelijks contact met elkaar hebben en ook samen gaan eten in de buurt. Er is zelfs een Brief opgesteld waarin wordt vermeld dat wanneer je erg op jezelf bent gesteld, Kas Dushi niet de geschikte woonplek voor je is.

Kas Dushi betekent ‘lekker wonen’

Woongroep Kas Dushi Kraaiennest

‘Een stukje thuis’

Wanneer aan de heer Neslo (één van de oprichters van Kas Dushi) wordt gevraagd wat Kas Dushi voor hem betekent, begint hij te stralen en verschijnt er een brede glimlach om zijn mond. ‘Kas Dushi is voor mij een stukje thuis’, vertelt hij glimlachend. Door het delen van een stukje verleden en door de herkenning in taal krijgen bewoners het warme gevoel van thuis mee.

Als je erg op jezelf bent, is Kas Dushi niet de geschikte woonplek.

Ook met de Antilliaanse buurt

Er worden tal van activiteiten voor en door de bewoners georganiseerd. Maar ook de Caribische Nederlanders van 55+ uit de buurt zijn van harte welkom. De activiteiten variëren van dansen, kaarten, domino, toneel en culturele dansen tot het vieren van verjaardagen en bijzondere feestdagen zoals de ‘dia bandera’ (vlaggendag). De activiteiten worden bezocht door Caribische Nederlanders uit de buurt en ook van ver. Zelfs Surinaamse 55+ weten hun weg te vinden naar Kas Dushi tijdens een bijzondere viering. De verbinding met de buurt vindt Kas Dushi belangrijk. Daarom bestaat het bestuur naast drie bewoners ook uit twee personen van buiten de woongroep.

Vlaggendag dia bandera woongroep Kas Dushi

Mevrouw Hilda Nieuwboer (93 jaar) is in het eerste jaar gekozen als Moeder van de woongroep. Sindsdien wordt zij door de bewoners nog steeds ‘Moeder’ genoemd.

‘Moeder’ van de woongroep

De meeste bewoners komen van het eiland Curaçao. De leeftijden variëren van 55+ tot wel 93 jaar. Bewoonster mevrouw Hilda Nieuwboer woont er al vanaf het begin. Met haar 93 jaar doet ze nog volop mee met de activiteiten. ‘In het eerste jaar is ze gekozen als ‘Moeder’ van de woongroep Kas Dushi. En sinds de kroning wordt zij door de bewoners nog altijd bij haar koosnaam ‘Moeder’ genoemd’, vertelt de heer Neslo. Mevrouw Nieuwboer woont samen met haar dochter bij Kas Dushi. Ook haar tweede dochter, die zangeres van beroep is, woont met haar man in de woongemeenschap en is nog zeer actief. Wanneer er een ballade moet worden voorgedragen, treedt zij vaak op tijdens een activiteit.

Moeder van woongroep Kas Dushi

Voorziet in een behoefte

De heer R. Neslo was destijds betrokken bij de woongroep Nos Perla. Doordat er geen doorstroom was bij Nos Perla, heeft hij in 2004 het initiatief genomen voor de oprichting van Kas Dushi. “Er bleek een behoefte te bestaan voor nog een woongroep voor Caribische Nederlanders in Zuidoost”, vertelt hij. Waarna hij in 2005 versterking kreeg van mevrouw Olga Gutierrez. Beiden werden bijgestaan door de heer Andre Bhola, vanwege zijn ervaring bij de oprichting van woongroep Anand Joti.

Een moeizame start

Het heeft zeven jaar geduurd voordat Kas Dushi in 2011 van de grond kwam. Na 5 jaar aan tafel te hebben gezeten met alle betrokken partijen, werd het project afgewezen door de woningbouwvereniging Rochdale. “Ik heb toen met een jurist bezwaar aangetekend en de bezwaarschrift met gegronde argumenten gewonnen”, aldus de heer Neslo. Hierna kon in 2010 een begin gemaakt worden met de indeling van het complex en is in 2011, na zeven jaar,  Kas Dushi eindelijk geopend.

Vijfjarig jubileum

Inmiddels bestaat Kas Dushi alweer vijf jaar. Dit jubileum zal niet zonder een gezellig feest aan worden voorbij gegaan. Vanzelfsprekend zal het gevierd worden met muziek, culturele dans en sketches. En vooral niet te vergeten met Antilliaanse hapjes en drankjes.

Dansgroep woongroep Kas Dushi