Achtergrondartikel Foe Ooi Leeuw

De lage ochtendzon laat de grassprieten die bedekt zijn met ochtenddauw glinsteren als duizenden diamantjes. Omdat het gras nat is, doen enkele Chinese ouderen Tai Chi oefeningen in het naastliggende speeltuintje. De buurtbewoners kijken hier niet meer van op. De Chinese woongemeenschap Foe Ooi Leeuw is volledig geïntegreerd in de nieuwe wijk Nieuw Kempering, waar hoge flats plaatsmaakten voor een gemoedelijk laagbouwbuurtje. Bij slecht weer verkassen de Chinese senioren naar het buurthuis of naar de onderliggende parkeergarage om Tai Chi uit te oefenen. In buurthuis De Bonte Kraai zijn buurtbewoners welkom hieraan deel te nemen.

Foe Ooi Leeuw betekent ‘huis om in harmonie samen te wonen’

IKEA

Niet alleen Tai Chi geeft een bindende factor met de buurt. ‘Ook IKEA!’, vertelt Henny Liu, de voorzitter van Chinese Ouderenvereniging Tung Lok en tevens initiator van Foe Ooi Leeuw. Omdat je bij IKEA voor vijftig cent rijkelijk kunt ontbijten is het voor veel Bijlmerbewoners een vast ritueel geworden. Eerst een wandelingetje naar de Zweedse meubelgigant, dan lekker ontbijten. Een goed middel tegen vereenzaming blijkt. Want als iemand meerde malen laat afweten, wordt er toch even gekeken of het wel allemaal nog wel goed gaat.

Achter het fornuis

De eerste generatie Chinese ouderen kennen vaak een geschiedenis in de keuken van Chinese restaurants. Velen van hen spreken nauwelijks Nederlands en raken in een isolement. Henny Liu vond dat in navolging op Rotterdam en Den Haag, Amsterdam toe was aan een Chinese ouderenwoongroep, een plek waar oudere Chinezen in harmonie samen kunnen leven. In 2009 ging zijn wens met de oprichting van Foe Ooi Leeuw in vervulling. Het werd meteen de grootste Chinese woongemeenschap van Nederland.

Van de 80 bewoners van Foe Ooi Leeuw spreken er 4 bewoners ook Nederlands

In de Bijlmer

Dat Foe Ooi Leeuw in de Bijlmer zou komen, was in eerste instantie niet logisch. De gedachten gingen eerder uit naar plekken in of nabij de Amsterdamse Chinatown. Maar geld en de beschikbare ruimte gaven de doorslag.

Het gebouw is ingericht volgens de richtlijnen van Feng Shui. Zo zijn er geen deuren tegenover elkaar: anders vloeit het licht en de energie weg. Maar ook andere woonwensen van deze doelgroep zijn meegenomen bij de inrichting van het gebouw. Zo zijn de gangen erg breed zodat er een activiteit als samen eten, gehouden kan worden. Ook is er een ruimte met mahjongtafels en een karaokeset. Kunstenaars gaven het gebouw een persoonlijke touch door onder meer een knipkunstwerk dat over de ramen van verschillende verdiepingen loopt.

@ copyright foto's Claudia Kamergorodski

Nummer 44? Laat mij nog maar even op de wachtlijst!

In China geldt het getal 4 als een ongeluksgetal omdat het in het Chinees klinkt als ‘dood’. appartementen met het cijfer 4 blijken hierom niet zo populair. Gelukkig zijn er ook bewoners die dat allemaal wat minder van belang vinden.

‘Ik zal het aan vraag Henny vragen’

Vier keer per week komt een meertalige medewerker van Osira naar Foe Ooi Leeuw om te helpen met het vertalen van brieven, doktersbezoeken en andere praktische zaken. Ook Henny Liu is (als bestuurslid) actief binnen Foe Ooi Leeuw. Hij wordt door bewoners gezien als hun vertegenwoordiger. Zelf antwoorden is veel eerste generatie Chinezen vreemd. Het is een positie die Henny zelf niet helemaal ambieert. Hij fungeert tenslotte al 20 jaar als voorzitter van de Chinese ouderenvereniging en wil niet dat men te afhankelijk is van zijn kennis en inzet. Hij ziet veel toekomst voor vrijwilligers. Leden van de Chinese Protestantse kerk komen twee keer per maand om activiteiten met de bewoners te doen. Variërend van samen eten, praten over godsdienst en uitjes naar bijvoorbeeld De Keukenhof.

Toekomst

Meer nog dan bij de oprichting van Foe Ooi Leeuw wordt er gekeken naar mogelijkheden om bewoners zolang mogelijk in de woongemeenschap te laten wonen. Dus ook als het lichamelijk of geestelijk minder gaat. Niet alleen omdat Chinese ouderen in verpleeghuizen door hun taalbarrière en culturele verschillen geïsoleerd raken. Maar ook omdat het huidige economische klimaat hierom vraagt: ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Raadslid van de PvdA en tevens bestuurslid van Foe Ooi Leeuw Michel Idsinga ziet hier een belangrijke taak voor mantelzorgers en vrijwilligers. ‘Problemen moeten gezamenlijk worden aangepakt. Er zijn in Amsterdam Zuidoost zoveel krachten met mantelzorg bezig. Netwerken, kennis en ervaringen moeten worden gebundeld’. Het Kenniscentrum Multiculturele Ouderenzorg ziet hij dan ook als een goed middel om dit te bereiken.